Om os

Erhvervsjuridisk Retshjælp er et initiativ, der er startet på Cand.merc.(jur.) studiet på Copenhagen Business School. Vores mål er at kunne bidrage til at skabe bedre forudsætninger for nystartede erhvervsdrivende i hele Danmark. Den kompetente faglige rådgivning kommer fra de tilknyttede retshjælpere, der alle er studerende i slutningen af deres uddannelse.

Vi bestræber os på at møde alle i øjenhøjde og formidle den juridiske disciplin på et nemt og overskueligt niveau, for den også bliver forståelig for den enkelte erhvervsdrivende.

Vi ønsker at hjælpe erhvervsdrivende indenfor alle brancher og forretningsområder med gratis hjælp og rådgivning for derigennem at kunne bidrage til, at de juridiske lovkrav ikke bliver en udfordring for, at netop din virksomhed opnår den succes, som du har i tankerne.

Erhvervsjuridisk Retshjælp er etableret i september 2018, i et samarbejde mellem forskningsinstituttet CBS LAW på Copenhagen Business School, Retten på Frederiksberg og de frivillige studerende på Cand.merc.(jur.) studiet.

Vedtægter for Erhvervsjuridisk Retshjælp

Foreningens navn og hjemsted

§ 1 Foreningens navn er ”Erhvervsjuridisk Retshjælp”.

Stk. 2. Foreningen har hjemsted i Frederiksberg Kommune.

Foreningens formål

§ 2 Foreningens formål er at tilbyde gratis juridisk rådgivning inden for erhvervsretten til iværksættere og mindre erhvervsdrivende virksomheder.

Medlemmer og optagelseskrav

§ 3 Foreningens medlemmer er bestyrelsesmedlemmerne, retshjælpslederne og retshjælperne.

§ 4 Retshjælpen består af erhvervsjurastuderende fra Copenhagen Business School, der frivilligt og ulønnet yder juridisk bistand.

Stk. 2. For at blive medlem kræves det, at den studerende har søgt og fået en stilling som retshjælper eller retshjælpsleder.

Stk. 3. Retshjælpen optager medlemmer efter skriftlig ansøgning og ud fra objektive og saglige kriterier.

Stk. 4. Retshjælpere og retshjælpsledere skal som minimum have færdiggjort bacheloruddannelsen HA(jur.).

Stk. 5. Retshjælperes medlemskab stopper automatisk i foreningen efter afsluttet eller færdiggjort uddannelse.

Stk. 6. Retshjælpsledere fratræder deres stilling senest 4 måneder efter afsluttet eller færdiggjort uddannelse.

§ 5 Retshjælpslederne fører til en hver tid protokol over foreningens medlemmer på foreningens medlemsliste.

§ 6 Såfremt et medlem ønsker at udtræde af foreningen, skal dette meddeles til en retshjælpsleder, der sletter medlemmet fra medlemslisten og orienterer bestyrelsen herom.

§ 7 Det er bestyrelsens opgave, efter indstilling fra retshjælpslederne, at afgøre hvorvidt et medlem skal ekskluderes.

Retshjælpsleder og retshjælper

§ 8 Retshjælpslederne udpeges af bestyrelsen efter indstilling fra retshjælpslederne og skal som udgangspunkt findes blandt foreningens retshjælpere.

Stk. 2. Retshjælpslederne varetager den daglige ledelse af retshjælpen og skal følge foreningens vedtægter og de retningslinjer, som bestyrelsen fastsætter.

Stk. 3. Det er retshjælpsledernes opgave, i fællesskab med bestyrelsen, at træffe beslutning om optagelse af nye retshjælpere og retshjælpsledere.

Stk. 4. Af de valgte retshjælpsledere udpeges én overordnet leder, som også fungerer som foreningens kasserer.

Stk. 5. Dispositioner, der er af usædvanlig art, af væsentlig økonomisk eller i øvrigt af stor betydning for retshjælpen, kræver tilslutning fra bestyrelsen.

Stk. 6. Retshjælpslederne kan ekskluderes af bestyrelsen.

Generalforsamling

§ 9 Foreningens ordinære generalforsamling afholdes en gang om året (primo). Stk. 2. Generalforsamlingen skal mindst have følgende punkter på dagsordenen:

  1. Valg af dirigent
  2. Konstatering af generalforsamlingens lovlighed
  3. Valg af referent
  4. Ledelsens beretning
  5. Bestyrelsens beretning
  6. Fremlæggelse af foreningens regnskab
  7. Fremlæggelse af foreningens budget til orientering
  8. Indkomne forslag
  9. Valg af bestyrelsesmedlemmer
  10. Eventuelt

§ 10 Der kan indkaldes til ekstraordinær generalforsamling, hvis bestyrelsen finder dette nødvendigt, eller hvis mindst 2⁄3 af foreningens medlemmer anmoder herom.

Stk. 2. I det tilfælde hvor foreningens medlemmer anmoder om afholdelse af en ekstraordinær generalforsamling, skal denne afholdes senest 1 måned efter bestyrelsen har modtaget begæring herom. Indkaldelsen skal ske inden for rimelig tid.

§ 11 Indkaldelse til generalforsamling foregår via mail til foreningens medlemmer.

Bestyrelse

§ 12 Bestyrelsen består af 4-6 personer. Retshjælpsledere er automatisk medlemmer af foreningens bestyrelse. Øvrige bestyrelsesmedlemmer vælges for ét år ad gangen på foreningens ordinære generalforsamling.

Stk. 2. Bestyrelsen bør ligeligt bestå af færdiguddannede med juridisk baggrund og studerende fra Copenhagen Business School. Hvis muligt, skal videnskabeligt personale og deltidsvidenskabeligt personale fra CBS LAW være repræsenteret i bestyrelsen.

Stk. 3. Når intet andet fremgår af disse vedtægter, afgøres afstemninger i bestyrelsen ved simpelt stemmeflertal. Formandens stemme er udslagsgivende i tilfælde af stemmelighed.

Stk. 4. Bestyrelsen udarbejder et konklusionsreferat i forbindelse med hvert bestyrelsesmøde.

Stk. 5. Bestyrelsen fastlægger et nærmere reglement for retshjælpens daglige virke.

Tavshedspligt

§ 13 Alle foreningens medlemmer har tavshedspligt.

Stk. 2. Det skal i fortrolighed være muligt for medlemmerne at diskutere en sag, hvor foreningen anmodes om retshjælp.

Regnskab og forsikring

§ 14 Foreningen skal til enhver tid være dækket af en ansvarsforsikring, der dækker medlemmernes juridiske rådgivning.

§ 15 Foreningens regnskabsår løber fra den 1. januar til den 31. december.

§ 16 Regnskabet revideres af bestyrelsesmedlemmerne til generalforsamlingen

Tegningsret

§ 17 Foreningen tegnes af foreningens bestyrelsesformand og kasseren i forening.

Eksternt samarbejde

§ 18 Foreningen kan stifte eller indgå samarbejde med andre organisationer og foreninger, når dette er til gavn for foreningens virke.

Stk. 2. Bestyrelsen kan indgå venskabsaftaler med udenlandske retshjælpskontorer og lignende foreninger til gavn for et internationalt retshjælpssamarbejde.

Vedtægtsændringer

§ 19 Ændringer i foreningens vedtægter kan kun finde sted i forbindelse med afholdelse af en generalforsamling.

Stk. 2. Vedtægtsændringer skal godkendes af generalforsamlingen med 2/3 af de afgivne stemmer. Mindst halvdelen af foreningens medlemmer skal være til stede ved afstemningen, før denne er gyldig.

Opløsning

§ 20 Beslutning om foreningens opløsning skal ske på samme måde som ved vedtægtsændringer.

Stk. 2. Såfremt mindre end 2/3 af foreningens medlemmer har deltaget i en afstemning om foreningens opløsning, hvor flertallet af de afgivne stemmer for forslaget, skal bestyrelsen indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling, der skal afholdes inden 4 uger efter den første generalforsamling. Opløsningen kan herefter finde sted, såfremt 2/3 af de deltagende medlemmer på den ekstraordinære generalforsamling stemmer for forslaget om opløsning.

Stk. 3 Ved foreningens opløsning tilfalder eventuelle overskydende midler den, der har donereret midlerne, om muligt forholdsmæssigt i forhold til det kalenderår, hvori foreningen opløses. Øvrige midler tilfalder deres beslægtede formål.

Ikrafttrædelse

§ 21 Disse vedtægter er blevet vedtaget og træder i kraft på foreningens generalforsamling den 26. marts 2019.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.